Można uniknąć wielu chorób. Sprawdź, na co zwracać uwagę
Jak co roku organy urzędowej kontroli żywności prowadzą przedświąteczną akcję kontrolną. Kontrole przeprowadzane są w sklepach, na placach handlowych i targowiskach.
Wzmożone kontrole mięsa
Zarządzono też dodatkowe działania, aby ochronić Polskę przed pryszczycą. Ogniska tej choroby stwierdzono na Słowacji i na Węgrzech.
W ramach działań kontrolnych prowadzone są wzmożone kontrole mięsa, które obejmują znakowanie i identyfikację kraju pochodzenia oraz mleka pozyskiwanego od zwierząt parzystokopytnych (w szczególności bydła, owiec, kóz) ze szczególnym uwzględnieniem krajów, na których terytorium potwierdzono ogniska pryszczycy (Słowacja, Węgry).
W Polsce od ponad 50 lat nie ma ognisk pryszczycy, a mięso i produkty mięsne pochodzące z legalnych źródeł są bezpieczne i kontrolowane przez organy urzędowej kontroli żywności, czyli Państwową Inspekcję Sanitarną, Inspekcję Weterynaryjną, oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Pochodzenie ma znaczenie
Główny Inspektor Sanitarny apeluje do konsumentów, by kupowali żywność wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. Szczególną ostrożność należy zachować wobec przypadkowych miejsc sprzedaży, produktów o znacznie obniżonej cenie lub też produktów o nieznanym pochodzeniu. Lepiej zrezygnować z zakupu także w sytuacji, kiedy stan higieniczny punktu sprzedaży oraz wygląd produktu budzi nasze wątpliwości.
Należy pamiętać, że do rozprzestrzeniania się chorób może dochodzić właśnie przez nielegalną dystrybucję produktów niewiadomego pochodzenia. Jeśli sprzedawca nie wie, skąd pochodzi oferowana przez niego żywność (mleko, jaja czy mięso) – nie kupujmy jej.
W przypadku, gdy podejrzewamy, że mamy do czynienia z żywnością z nielegalnego źródła, należy niezwłocznie powiadomić miejscowe organy Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.